از تجربه استشمام بویی شبیه به تمشک گرفته شده تا جوشکاری و حتی لاک ناخن، اینها بوهایی هستند که فضانوردان از تجربه خود در فضای نقل شده هستند. برخی از آن را خوشایند و برخی دیگر ناخوشایند میکنند.
به گزارش ایسنا، آیا تا به حال فکر کردهاید که فضانوردان در بوی فضای چه میگویند؟ از نظر فنی، آنها نمیتوانند مستقیماً فضا را بكشند، به این دلیل كه بینی، حداقل بینی انسان در شرایط خلاء كار نمیكنند و حتی اگر فضا را بخواهند فضا را بكشند، انجام این كار مستلزم برداشت كلاه ایمنی است كه در آن همه ما را انجام دهد. میدانیم که پایان بدی خواهد داشت.
با این میتوانم فضا را غیرمستقیم کنم. توصیفهای گذشته در مورد بوی جوشکاری یا یک کباب تابستانی که توسط “دونالد پتیت” فضانورد ناسا و “تیم پیک” فضانورد آژانس فضایی اروپا ارائه شده بود، نمونههایی از آن چیزی است که فضانوردان از پیادهروی فضایی تجربه کردهاند.
امروزه پژوهشگران میتوانند با استفاده از مواد شیمیایی و عناصر مختلف موجود روی زمین و همچنین جاهای دیگر در مورد بوی اشیا در فضا، فرضیههایی داشته باشند.
«مارینا بارسنیلا»، پژوهشگر دکترای اخترزیستشناسی در دانشگاه «وست مینستر» و عطرساز مشهور در مصاحبهای، پروژهای موسوم به «AromAtom» را توضیح میدهد. پروژهای که میکند تا رایحههای فضایی را بسازد.
اخترشیمی مولکولهایی که اجرام آسمانی و فضا را میدهند
همانهایی که روی زمین مشاهده میکنند، ستارگان، سیارهها، دنبالهدارها و سحابیها را تشکیل میدهند و مطالعه میکنند که چگونه ویژگیها با محیطهای کاملاً متنوع برای تولید ترکیبهای رایج و غیرمعمول به اختصار میآیند.
مارینا بارسنیلا که در رشته اخترشیمی تحصیل کرده و نزدیک به 30 سال در صنعت عطرسازی کار کرده است، میگوید: در حین تحصیل در رشته اخترشیمی، به عنوان یک عطرساز، همیشه به این فکر میکنم که فضا چه بویی میدهد؟
سفر وی برای ایجاد بوهای فضا در نتیجه همین کنجکاوی آغاز شد. وی میگوید: با مطالعه شیمی مریخ، نپتون یا هر سیاره دیگر میخواهم بدانم که آنجا چه بویی دارد.
عطرهایی بر اساس گزارشهای فضانوردان
بارسنیلا میگوید: من از سال ۲۰۱۷ شروع به انجام این کار کردهام و واکنش مردم همیشه یکسان بوده و میگویند عجیب است.
وی اعتراف میکند که به شکل مستقیم با فضانوردان صحبت نمیکند. با این حال میگوید که برخی از عطرهایی که بر اساس روایتهای متعدد فضانوردان ساخته شدهاند، از جمله عطرهای مأموریتهای آپولو و ایستگاه فضای بینالمللی (ISS) ساخته شدهاند که مثلاً درباره بوی غبار ماه روی لباسهایشان صحبت کردهاند.
بارسنیلا میگوید: غالباً از فضانوردان گفته میشود که در فضای بوهایی مانند گوشت زغالشده یا لاستیک سوخته یا حاصل از جوشکاری را استشمام کردهاند و در واقع یکی از عطرهای من بر اساس روایت پتیت است که گفته شده بود فضای بوی جوشکاری میداد.
عطری که بر اساس روایت پتیت ساخته شده است، «فضا» نامیده میشود. گزارش پتیت مربوط به زمانی است که در ایستگاه فضایی بینالمللی انجام میشود. هر بار که پتیت وارد این بخش میشد، همان بوی شیرین جوشکاری را تجربه میکرد.
مدیر بدبو
بارسنیلا اقدام به ساخت و ارائه چهار رایحه فضایی کرده است و میگوید از نظر تجربی، این بوها را برای عموم مردم از سادهترین موارد است.
وی توضیح می دهد: پروژه “AromAtom”در مجموع ۲۴ رایحه دارد. من یک سفر کامل را ایجاد کرده ام که از زمین به مرکز کهکشان راه شیری میرود. بنابراین شما توقفهایی در ماه، مریخ و تمام سیارههای دیگر دارید.
وی افزود: فکر میکنم رایحه مورد علاقه من رایحه بدبوی سیاره مشتری است.
این دانشمند عطرساز مشخص کرد که بوی بد مشتری به این دلیل است که این سیاره دارای لایههای موجود است که هر کدام دارای ترکیب شیمیایی خاص خود هستند.
وی میگوید: بنابراین هرچه به فکر بررسی، شیمی و در نتیجه بوها تغییر میکنند. به عبارت دیگر، پیچیده تر و بدبوتر می شوند. اما من تغییر می کنم که در شیمی ایجاد می شود و اینکه چگونه می توان با استشمام اجزای مختلف این سیاره چیزهای زیادی را دوست داشته باشید.
مخلوطی از رایحه تمشک و لاک ناخن
رایحههای به نام “Sagittarius B2” بر اساس یک ابر مولکولی در نزدیکی مرکز کهکشان راه شیری ساخته شده است. بارسنیلا میگوید: این رایحه، سالها پیش از این که مولکول اتیل فورمات را در این ابر کهکشانی کشف کردند، همه را به خود جلب کرد.
بخشی از این رایحه از این تفسیر نتیجه میشود که تمشک نیز حاوی اتیل فرمات است.
بارسنیلا میگوید: ایده تمشک و فضای تخیل مردم را میکند، بنابراین آن را جشن میگیرند، زیرا شما تمشک، الکل و لاک ناخن را در آن دارید که مردم آنها را میپسندند.
علاوه بر این، بیش از دویست مولکول مختلف در Sagittarius B ۲ درون کهکشان راه شیری با استفاده از تلسکوپهای فروسرخ و رادیویی شناسایی شده است. این نیز به ایجاد این رایحه کمک کرد.
بوی باروت ماه
بارسنیلا برخی از عطرهای را «تند یا عجیب خود» توصیف میکند. با این وجود، یکی دیگر از موارد مورد علاقه وی، عطر ماه، به ویژه نسخه دودی آن است. این عطر الهام گرفته شده از توصیف فضاینوردی به نام جن سرنان (Gene Cernan) از بوی غبار ماه روی لباس فضای خود است که آن را به بوی باروت تشبیه کرد. همچنین بر اساس شیمی ماه است که شامل سیلیکون دی اکسید، منیزیم و تیتانیوم است.
در نهایت، عطر سرخ مریخ، رایحه چهارم است که شامل نُتهای گرد و غبار، سولفوریک و کلر است. این عطر بر اساس داده های شیمی و کانی شناسی به دست آمده از سنجش دور، اندازه گیری ها در محل فرودگرهای رباتیک و بررسی شهابسنگ های مریخی ساخته شده است.
کاوش فضا با حس بویایی
مارینا بارسنیلا در این مصاحبه گفت که تفسیر بوی فضای هر فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت است. علاوه بر این، وی با ذکر رابطه صمیمی بین حس بویایی و استدلال میکند که تجربهها و خاطرههای هر کسی نسبت به دریافتی که یک رایحه دارد، متفاوت است.
پروژه هدف AromAtom با فراتر رفتن از حس بینایی و شنوایی، بیشتر در دسترس قرار دادن علم است.
بارسنیلا میگوید: مثلاً وقتی به مدرسه میرفتم، تمشک داشتیم، سکههای زنگ زده بودیم، خوراکیهایی بود که با وجود کلم بروکلی و تخم مرغ آبپزی که داخلش بود، بدی میداد و گاهی هم بوی گوگردی بادام زمینی را استشمام میکرد.
وی افزود: همه چیز در مورد ربط دادن فضا به وسایل و تجربههای معمولی است تا مردم خیلی نزدیکتر هستند، این رایحهها را احساس میکنند، بنابراین آنقدر انتزاعی یا ترسناک ترسناک است.
جستجوی AromAtom برای کنار زدن موانع
بارسنیلا توضیح داد: من تصور میکنم با یک بچه در مورد یک موضوع (مثلا فضا) میتوان واقعاً پیچیده باشد. بچهها همیشه عجیبترین سؤالها را میپرسند و اگر معلمها نمیتوانند به آنها پاسخ دهند، وقتی اطلاعات فضایی را میپذیرند که واقعاً میتوانند به این سؤالها پاسخ دهند، خوب است.
من همیشه از علوم میترسیدم. در کودکی از درس علوم متنفر بودم و به این فکر می کردم که وای خدای من، برای فهمیدن این درس خیلی احمق هستم. نمیتوانم آن را بفهمم. این برای من نیست… اکنون میدانم که تنها چیزی که نیاز به یک وسیله نقلیه برای این سفر داشته باشد.
بارسنیلا میگوید واکنشها به روی بو در این حوزه، باور نکردنی بوده است.
این سیارهشناس و عطرساز حرفهای ابتدا در سال ۲۰۱۷ یک نمایشگاه برگزار کرد و اکنون به این نقطه رسیده است. وی در مورد جستجوهای آینده پروژه AromAtom برای شکاف بین علم و عموم مردم هیجانزده است.