فراروـزرشک پلو یکی از محبوبترین و مرسومترین غذاهای ایرانی است که همراه با مرغ یا گوشت سرو میشود. زرشک پلو منوی اصلی رستوران ها و ازجمله غذاهای اصلی در مراسم و مهمانان هاست. کمتر ایرانیهای پیدا میشود که زرشک پلو را همراه با طعم و عطر خوشعفران و کره دوست ندارید. همه ما زرشک پلو را در مهمانی یا مراسم عروسی و مذهبی خوردهایم؛ ولی تهیه زرشک پلو مجلسی و لذیذ فوت و فنهای مخصوص به خود را دارد که این غذا را بسیار خاص و خوشمزهتر خواهد کرد.
به گزارش فرارو، در این مطلب فوت و فنهای تهیه زرشک پلو با مرغ مجلسی همراه با نکات مهم مربوط به طبخ این غذای خوشمزه تقدیم به شما میشود.
مواد لازم برای تهیه مرغ مجلسی
مرغ: ۴ تکه
پیاز: ۲ عدد
فلفل دلمهای: ۱ عدد
هویج: ۲ عدد
سیر: ۳ حبه
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
آبلیمو: ۱ قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده غلیظ: ۳ قاشق غذاخوری
نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و ادویه کاری: به میزان لازم
شکر: ۱ قاشق مرباخوری
روغن: به میزان لازم
نکات مربوط به مواد اولیه
نکات مربوط به مرغ
یکی از نکات بسیار مهم در تهیه انواع غذاها انتخاب مواد سالم و تازه است. وقتی میخواهید مرغ را انتخاب کنید، حتماً جاهایی مانند ران و بال را که دارند، چک کنید. زیرا ماندگی و ناسالم بودن مرغ در این قسمت زودتر مشخص می شود. اگر این قسمتها بوی نامطبوعی بدهد؛ یعنی مرغ تازه نیست. حواستان باشد مرغهایی را که خیلی خیس هستند، انتخاب کنید. این است که قبلاً فریز شده است. اگر از مرغهای بستهشده تاریخ استفاده میکنید، حتماً آن را بررسی کنید و حواستان باشد که خونآبه نباشد.
نکات مربوط به زعفران
همیشه سعی کنید از زعفران دم کرده غلیظ استفاده کنید. چون هرقدر زعفران را با آب بیشتری دم کنید، کمرنگتر میشود و مجبور میشوید برای به دست آوردن رنگ دلخواهتان از زعفران بیشتر استفاده کنید. بنابراین چگونه دم کردن زعفران بسیار مهم است. برای دم کردن زعفران ابتدا زعفران را بدون اضافه کردن شکر یا قند کاملاً پودر کنید. بعد به ازای ۱ قاشق چایخوری زعفران ۲ قاشق سوپخوری آب جوش و ۲ تکه یخ را به آن اضافه کنید. افزودن یخ باعث میشود به زعفران شوک وارد شود و رنگ بیشتری بدهد.
زعفران را در ظرف دردار در فریزر نگهداری کنید و موقع استفاده اجازه بدهید در محیط یخ زدایی شود. پس از هر بار استفاده دوباره داخل زعفران باقی مانده را فریزر قرار دهید. حواستان زعفرانی باشد که میکنید، تقلبی نباشد. برای اینکه بفهمید زعفران تقلبی یا خالص است. زعفران را بین انگشتتان و فشار بدهید. اگر روغن پس نداد؛ یعنی خالص است. زعفرانهای تقلبی معمولاً براق هستند.
نکات مربوط به پیاز
اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد کاربرد انواع پیازها توضیح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروف ترین عضو خانواده پیازهاست، شروع کنیم. این پیاز بهترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید طعم ملایمتری نسبت به پیاز زرد دارد. از نظر کاربرد معمولاً مثل پیاز قرمز است و میشود آن را به صورت خام مصرف کرد و یا در سالها از آن استفاده کرد.
پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتر دارد و به خاطر رنگ زیبایش میتوانم از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کنم. علاوه بر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچ ها هم مناسب هستند. پیازهای قرمز به اندازه کافی عطر و طعم به غذا نمیدهند. بنابراین برای پخت و پز معمولاً مورد استفاده قرار نمیگیرند.
طرز تهیه مرغ مجلسی برای زرشک پلو
۱ ـ برای شروع کار تکههای مرغ را خوب بشویید و داخل یک قابلمه مناسب بریزید. دو لیوان آب و کمی نمک به قابلمه اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت اجاق گاز بگذارید تا کمکم جوش بیاید. وقتی آب شروع به جوشیدن کرد، کفهای روی قابلمه را با کفگیر تا آب مرغ شفاف میشود. بعد از حدود ده دقیقه جوشیدن، آن را از خارج خارج کنید و داخل آب بکشید. این کار باعث می شود بوی بد مرغ از بین برود.
۲ ـ در مرحله بعد از فلفل دلمهای، هویج و سیر را خرد کنید و کف یک ماهی تابه گود بچینید. تکههای مرغ را روی این سبزیجات بچینید و روی آنها زردچوبه بپاشید. حالا پیازهای حلقه شده را روی مرغها میگذارند و درب قابلمه را میبندند. حرارت را کم کنید و اجازه دهید آب بیاندازند و مرغ حدود نیم ساعت با آب سبزیجات بپزد و معطر شود.
۳ ـ در مرحله بعد از کمی روغن داخل یک ماهی تابه دیگر بریزید و آن را روی اجاق گاز بریزید. تکههای مرغ را از ماهی تابه بیرون بیاورید و داخل ماهی تابه جدید بچینید و روی آنها زعفران دم کرده بریزید. هر دو طرف مرغ را با شعله خیلی کم سرخ کنید.
۴ ـ رب گوجه فرنگی را داخل یک کاسه بریزید و نمک، فلفل سیاه، کاری، شکر و آبلیمو را به آن اضافه کنید. سپس یک لیوان آب جوش را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. این سس را داخل ماهی تابه و روی تکه های مرغ بریزید و حرارت اجاق گاز را کم کنید. درب ماهی تابه را بگذراید و اجازه بدهید مرغ همراه با این سس بپزد و سس کمکم غلیظ شود. حالا مرغ خوشمزه و مجلسی شما با یک سس خوشمزه سرو است، نوش جان.
نکات مهم
۱ ـ در داخل کشور میتوانید سبزیجاتی که مرغ را با آن پخته کنید، در آخر کار و ظرف سرو کنار مرغ بریزید که این کار کاملاً سلیقهای است.
۲ ـ حتما زرشک را برای تزیین روی زرشک پلو با کره و یک قاشق شکر تفت بدهید تا خوشرنگ و شفاف شود.
۳ ـ برای خوشمزهتر شدن سس مرغ میتوانید پختهشده را داخل دستگاه مخلوطکن بریزید و چند دقیقه بزنید تا کاملاً له و پوره شوند. سپس این ترکیب را به سسی که میخواهید روی مرغ بریزید، اضافه کنید.